Jo Frémontier, José Maria Sert. La rencontre de l’extravagance et de la démesure. Parijs, Les Editions de l’Amateur, 2008, ISBN : 978-2-85917-488-0 (192 p.).
Over het leven en werk van José-Maria Sert (1874-1945), Misias derde echtgenoot.
José Maria Sert. La rencontre de l’extravagance et de la démesure
De derde echtgenoot van Servais’ kleindochter Misia was de Spaanse kunstschilder José Maria Sert (1876-1945). Sert heeft ooit gezegd “Je ne veux pas peindre un tableau pour une pièce mais faire d’une pièce un tableau!” en dat typeert een groot deel van zijn werk. Hij stond immers bekend om zijn uitzonderlijke vaardigheid grote oppervlakken te beschilderen. Jo Frémontier begint haar boek met een levensbeschrijving van Sert, waarin Misia vanzelfsprekend regelmatig ter sprake komt. Een volgend hoofdstuk is gewijd aan Serts ‘levenswerk’, de muurschilderingen in de kathedraal van Vic in de provincie Barcelona. Die opdracht vloeide voort uit Serts vraag aan bisschop Torras y Bages : “Votre Excellence aurait-elle dans son diocèse une église aux murs nus (les plus grands possibles) ?” Waarop Sert de kathedraal van Vic toegewezen kreeg, een te beschilderen oppervlak van meer dan duizend vierkante meter… De eerste versie ging grotendeels verloren in een brand in 1936, zodat Sert tot zijn overlijden in 1945 aan de kathedraal bleef werken.
Het boek toont verder nog een aantal uitzonderlijke opdrachten van Sert, zoals het landhuis van Sir Philip Sassoon (Londen), het kasteel van Robert de Rothschild (Chantilly), de woning van Maurice en Andrée de Wendel (Parijs), de residentie van Joshua Cosden (Florida), het Waldorf Astoria Hotel (New York), het gebouw van de Verenigde Naties (Genève), en het Rockefeller Center (New York). Telkens geeft de auteur behalve een gedetailleerde beschrijving van de werken ook een uitgebreide geschiedenis over hoe ze ontstaan zijn en wat er nadien mee gebeurd is. Het boek is bovendien ook rijkelijk geïllustreerd. Een buitengewoon werk over een buitengewoon kunstenaar.
Het boek belicht ook kort Serts activiteiten als fotograaf en kunstverzamelaar. Die laatste bedrijvigheid was enkele weken geleden bijzonder actueel : op de veiling van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé werden twee beeldjes geveild die nog hebben toebehoord aan Sert. De veiling van die twee beeldjes lokte een controverse uit omdat ze in 1860 door de Fransen meegenomen waren uit het Zomerpaleis van de Keizer van China. De waarde zal er ook wel wat mee te maken hebben : de beeldjes werden elk geveild voor een bedrag van 15,7 miljoen euro… De hoogste bieder was een Chinees in dienst van de Chinese Overheid, die weigert te betalen. De betwisting haalde het wereldnieuws.
(Nieuwsbrief vzw Servais nr. 17 – juni 2009)